top of page

9 packningstips när det är dags att flytta

Att tänka på vid flyttpackning

Att packa inför en flytt är något kanske alla kan behöva lite hjälp med. Använd våra tips nedan för att packa inför flytt, packa upp snabbare efter flytten och få en riktigt härlig nystart i ditt nya boende! Tycker du att det känns svårt eller tidskrävande? Vi hjälper till med flyttpackning om så önskas!


Inledande tips
  • Packa aldrig tyngre än du själv orkar bära! I en för tungt packad kartong kan botten ge vika.

  • Packa i kartonger av typen dubbelwell.

  • Märk alla kartonger med vad som finns i och till vilket rum lådan ska i den nya bostaden. När det gäller utlandsflytt är det av yttersta vikt att kartongerna är märkta med namn, adress och telefonnummer. Märkningen ska vara på ena långsidan och ena kortsidan av flyttkartongen. Ovansidan behöver inte märkas då detta inte kommer att synas när kartongerna är lastade ovanpå varandra. Även möbler och andra prylar som inte går ner i en kartong ska märkas.

  • Snåla inte med silkespapper och bubbelplast på sköra prylar. Även handdukar och textilier kan fungera som extra skydd.

  • Se över vad som gömmer sig i garaget, på vinden eller i källaren. Här hamnar ofta saker som man inte har använt eller kommer att använda inom de närmsta åren. Se över vad som kan skänkas och vad som ska slängas.


1. Planering – A och O

Planering är alltid bra! Det tar oftast längre tid än du tror att packa inför en flytt. Ett tips är att gå igenom dina saker och se över vad du faktiskt vill ha med till ditt nya boende. Rensa, skänk till välgörenhet och släng.

Nästa steg är att införskaffa material. För att dina saker ska komma fram hela så kan du behöva exempelvis flyttkartonger av typen dubbelwell, silkespapper, wellpapp, bubbelplast, tejp, garderobskartonger, tavellådor och märkpennor. Det mesta kan du köpa av oss och få levererat i god tid innan flytten.


2. Packning av kök

Börja med att lägga ett lager bubbelplast i botten av flyttkartongen. Slå in tallrikar en och en i silkespapper. Tidningspapper lämnar trycksvärta på porslinet och vem vill börja med att diska när man packar upp? Placera sedan tallrikarna stående på högkant i flyttlådan. Även glas packas individuellt i silkespapper eller bubbelplast. Packa glasen ståendes i kartongen. Märk kartongen med GLAS och rita en pil uppåt. Tänk på att inte fylla flyttkartongen helt med glas och porslin, utan fyll den även med andra lättare vadderade material.


3. Packning av vardagsrum och sovrum

Att bara packa böcker i en låda blir för tungt! Varva inbundna böcker med pocketböcker för att fördela vikten. Fyll endast halva lådan med böcker, resterande plats i lådan kan du fylla med lätta vadderade material. Du kan också avsluta en halvfylld låda med böcker med prydnadssaker. Dessa slås in i silkespapper eller bubbelplast.

Mattor rullas ihop med ovansidan inåt. Omslut med tejp.

Sängar, soffor och bäddmadrasser har vi speciella säng- och sofföverdrag till som vi emballerar med på flyttdagen.


4. Packning av barnrum

Vänta in i det sista med att packa ett barnrum. Barnet kan behöva ha sin trygga plats i allt flyttkaos. Ta sedan hjälp av barnet så den kan få hjälpa till att packa sitt eget rum.


5. Packning av möbler

Alla möbler som ni väljer att flytta filas och

tejpas in av oss. Möbler som innehåller lådor ska vara tömda vid flytt.


6. Packning av elektronik

TV-apparater, ljudanläggning, spelkonsoller och mycket annat som finns i vardagsrummet brukar ha en hel del sladdar och tillhörande kontroller. Innan du börjar packa är ett tips att ta kort på hur sladdarna är kopplade. När det är dags att installera i ditt nya hem är det bara att gå efter bilderna. För att slippa sladdtrassel är ett tips att tejpa ihop alla sladdar med rätt apparat. Om det inte är en möjlighet, tejpa ihop sladden och märk på till vilken apparat sladden tillhör. Glöm inte att märka fjärrkontrollen!

TV-apparaten packas i tavellåda av oss vid flyttdagen.

Om möjlighet finns kan belysning packas i flyttkartonger. Om lampan är för stor kan den packas i en garderobskartong. Viss typ av belysning kan behöva ett specialemballage, en måttbeställd trälåda, som finns att beställa av oss.


7. Packning av tavlor

Tavellådor är anpassade för transport av tavlor och speglar. Beroende på vilket material föremålet har så ska dessa packas på olika sätt. Fråga gärna oss om råd vid packning av kost.


8. Packning av kläder

Det finns flyttkartonger anpassade just för kläder. Dessa kallas för garderobskartonger. I dessa kan du hänga dina kläder på galgar. I botten av kartongen kan du packa dina skor.


9. Den viktigaste kartongen

Den avslutande kartongen innehåller det viktigaste! Det är prylar som gör att du klarar dig den sista stunden i ditt gamla boende, och den första tiden i ditt nya boende. Här packas exempelvis necessärer, toalettpapper, sängkläder, handdukar, ett ombyte och viktiga dokument. Märk kartongen på ett sätt som gör att den sticker ut ur mängden från dina övriga kartonger (i en stor flytt kan det bli över 100 flyttkartonger!). Kanske kan du måla den med en färgad tuschpenna?


bottom of page