top of page

Flyttkartongguiden


Olika flyttkartonger

Det finns en rad olika flyttkartonger för olika ändamål. På den här sidan finner du en guide med allt du behöver veta om flyttkartonger för att underlätta vid din flyttpackning!


Att välja rätt flyttkartonger

Storlek, kvalité och formen på flyttlådor är olika beroende på vad de är tänkta att användas till för föremål. Att packa rätt är av största vikt för att minimera skador.

Det kan vara lätt att anta att alla flyttkartonger är optimala för en flytt, men så enkelt är det tyvärr inte. Om en kartong är av sämre kvalité kommer troligtvis flytten att ta längre tid än planerat. Dåliga kartonger är svåra att packa tungt i utan att botten ger vika och tål inte att staplas utan att de viker sig. I värsta fall kan innehållet i kartongerna gå sönder. Det är därför värt att lägga några kronor extra för tåliga kartonger, speciellt vid utlandsflytten då transporten går flera hundra mil.


Bra flyttlådor

Vi rekommenderar flyttkartonger av typen dubbelwell. Detta innebär att flyttkartongen har 5 lager wellpapp.Olika typer av flyttkartonger


Garderobskartong

En garderobskartong är som en portabel garderob. Lådan är högre än en vanlig flyttkartong. Den är stabil och har handtag på sidan som gör den lätt att bära. Garderobskartongen har ett stag som går genom toppen av kartongen. Här hängs galgar med kläder på. Kläderna behåller på detta vis formen jämfört med om de skulle vikas ner i en klassisk flyttkartong. I botten på kartongen kan man fylla upp med exempelvis skor.


Kronlåda

En krönlåda är en större modell av garderobskartongen. Även denna har ett stag som gör att man kan hänga tyngre föremål, vanligtvis lampor och lättare kristallkronor.


XL-låda/rassellåda

En mindre modell av garderobskartong, men större än den klassiska flyttkartongen. I denna packas med fördel saker som inte går in i en vanlig flyttkartong för att de är för stora, men fortfarande inte för tunga. Det kan vara allt från större textilier till dataprylar.


Tavellåda

Något som behöver extra skydd är speglar och tavlor då de består av stora glaspartier. En tavellåda är smal men bred vilket gör att den rymmer en eller flera tavlor/speglar. Även TV:n kan med fördel packas i en tavellåda. Lådan har handtag på sidan vilket gör att den är lätt att flytta. Det räcker inte med att stoppa ner tavlorna i lådan utan de måste paketeras i bubbelwell eller bubbelplast först, beroende vilken typ av målning det är. Till en spegel kan man även använda kantskydd. Vid transport ska dessa lådor ställas med öppningen uppåt.


Den klassiska flyttkartongen

Denna typ av låda går det att packa det mesta i och är därför den mest förekommande av alla flyttkartonger. Saker som ryms i denna typ av kartong kan exempelvis vara porslin, sängkläder, böcker, leksaker, köksutrustning och mycket mer! Viktigt att tänka på är att inte packa mer än att man själv orkar bära. Packas böcker skall endast halva lådan fyllas och resterande del kan fyllas med andra lättare material. Flyttkartongen är det bästa skyddet för lösöre, så länge du köper en låda av bra kvalité.


Tilläggsprodukter

Silkespapper

Bubbelplast

Bubbelwell

Packchips

Säng-/sofföverdrag

Tejp

Märkpennor

Specialemballage (måttbeställda trälådor)


Allt material som din flytt kräver kan du så klart köpa av oss!
bottom of page