top of page

Bubbelplastens dag

Sista måndagen i januari varje år är det bubbelplastens dag! Sedan bubbelplasten introducerades på 1950-talet har den fungerat som förpackningsmaterial för en mängd olika föremål - allt från ömtåligt glas till elektronik. Ofta används bubbelplast för att skydda ägodelar från skador som kan uppstå vid förflyttningar, så som exemeplvis stötar och vibrationer. Naturligtvis är det även en källa till nöje genom att "poppa" de luftfyllda bubblorna! Bubbelplastens syfte som skydd vid transport försvinner då flertalet bubblor är poppade. Nedan följer en lista med fördelar till att använda bubbelplast vid långa transporter, men även en uppmaning gällande miljön.



Fördelar med att packa med bubbelplast:
  • Lätt att använda - Bubbelplast är ett av de enklaste packmaterial att använda då den endast lindas runt det ömtåliga föremålet och fästs med tejp. Den är flexibel och passar på nästan alla föremål, oavsett hur föremålet är format.

  • Skyddande - Luften som är instängd i plastarket förhindrar att föremålet som är inslaget i bubbelplast skyddas från repor, nagg eller går sönder.

  • Viktlöst - Eftersom bubbelplast till stor del utgörs av luft tillförs nästan ingen vikt. Det är en fördel när flera mindre föremål inslagna med bubbelplast packas i flyttkartonger. Flyttlådorna blir då lättare att lyfta. När du anlitar en proffessionell flyttfirma hjälper du till genom att lätta på belastningen för flyttpersonalen.

  • Återanvändningsbar - När du flyttat går det bra att spara på bubbelplasten, och använda den igen vid nästa flytt!


Vilken typ av bubbelplast passar bäst till dina föremål och hur packar man som ett proffs med bubbelplast?
  • Bubbelplast - Som stoppning i botten av flyttkartonger. Packning av lösöre så som porslin, tavlor, krukor och lampor.

  • Bubbelwell - Packning av exempelvis oljemålningar, känsligare typ av möbler, stenskivor eller speglar.

Trots att det är ett enkelt packmaterial att använda finns det några saker att tänka på när du packar med bubbelplast. Det första du behöver tänka på är vilket typ av föremål det är så att du använder rätt typ av bubbel - bubbelplast eller bubbelwell. Om föremålet du ska slå in är ihåligt bör även håligheten fyllas med bubbelplast eller silkespapper. Linda gärna plasten minst två varv kring föremålet.


Miljöpåverkan

Bubbelplast tar lång tid för naturen att bryta ner, rent av hundratals till tusentals år. Därför är det viktigt att bubbelplasten lämnas på rätt plats för återvinning och undviks att slängas bland hushållsavfall eller släpps ut i naturen för att minska miljöpåverkan.



Vi hoppas att dessa "insider-tips" hjälper dig i din packning. Om du känner dig överväldigad och inte säker på vilket typ av bubbelplast du ska använda, hur du packar på bästa sätt eller hur du ska skydda dina ömtåliga föremål - vi hjälper dig till en framgångsrik flytt!


Lycka till med din bubbelplastpackning!

bottom of page